Ένα τραγούδι και μια ιστορία που κρύβεται πίσω του...

Οι Λαχανάδες

Κάπου προς τα τέλη της προηγούμενης χιλιετίας με αρχές τούτης,  όταν τα φόρα στο διαδίκτυο  βρίσκονταν στα πρώτα τους βήματα, «κουβεντιάζαμε» με πάθος μέσω του πληκτρολογίου για ...ρεμπέτικα ζητήματα.

Τότε, λοιπόν, υπήρχαν αρκετά θεματάκια με το ξεκαθάρισμα των νοημάτων στα τραγούδια. Από τη μια μεριά η φυσιολογική άγνοια (ημιμάθεια, πείτε το όπως θέλετε) των άπειρων ρεμπετομανιακών (για εμάς μιλάω) και από την άλλη ο κακός ήχος των αυθεντικών ηχογραφήσεων (όταν υπήρχαν). Την κατάσταση επιδείνωσαν οι επανεκδόσεις σε cd από γνωστούς «συλλέκτες-ερευνητές» με άθλια «επεξεργασία» ήχου που αφαιρούσε τις μισές και πλέον συχνότητες. Καταστροφή και ισοπέδωση! (τουλάχιστον μέχρι την εμφάνιση του Αη-Τσάρλι, ο οποίος έδωσε άλλη διάσταση στο ρεμπέτικο ήχο)

Περισσότερα...

«Με Μάρκο και Τσιτσάνη»

Χειμώνας του 2008 στον «Πίκο». Μια βραδιά «γεμάτη» μπουζούκι, αφού στο πάλκο βρίσκεται ο Θύμιος Στουραΐτης. Κάποια στιγμή ακούω ένα ωραίο ζεϊμπέκικο που δε μου θύμιζε τίποτα…

Περισσότερα...

«Ελληνική απόλαυσις»

Έχοντας ζήσει τα εφηβικά και νεανικά μου χρόνια στα τέλη του ’70 με αρχές του ’80, ανήκω μάλλον στην τελευταία γενιά που πρόλαβε τα τζουκ-μποξ στις ταβέρνες σε ρόλο ενεργητικό κι όχι ως μέρος του ντεκόρ. Μυημένος από μικρός στο ρεμπέτικο τραγούδι (ας είναι καλά ο γέρος μου), ξεψάχνιζα τον κατάλογο του κάθε τζουκ-μποξ για να βρω κάτι κοντά στα γούστα μου. Τις πιο πολλές φορές περιοριζόμουν σε καμιά δεκαριά τραγούδια, από τα διακόσια που περιείχαν συνήθως τα γνωστά Ami.

Περισσότερα...

«Σε λίγα δευτερόλεπτα»

Μανώλη Χιώτη - Χρήστου Κολοκοτρώνη
1η εκτέλεση: Πόλυ Πάνου - Μανώλης Χιώτης, 1955
Δίσκος Columbia DG-7168

«Προσοχή! Προσοχή! Οι επιβάται εις τας θέσεις των. Σε λίγα δευτερόλεπτα αναχωρούμε!»

Έχω πειστεί πως ο Μανώλης Χιώτης συνήθιζε τέτοιες (μελό ή καλτ - πείτε τες όπως θέλετε) «πινελιές» στις δισκογραφικές και κινηματογραφικές του παρουσίες, αλλιώς θα έλεγα ότι αυτή η εισαγωγική πρόζα μπήκε επίτηδες (και μάλιστα πάνω σε ταξίμι!) για να δώσει λόγο ύπαρξης σε κακεντρεχείς. Ας πάμε τώρα στην ουσία.

Περισσότερα...

ψάξε στον μπαγλαμά

μας διαβάζουν τώρα...

11 αναγνώστες

Με τη συνέχιση της περιήγησής σας στο baglamas.gr αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

ΕΝΤΑΞΕΙ!